Köp miljövänlig tvättmaskin

Äntligen har du bestämt dig för att köpa en ny tvättmaskin, och konstaterar samtidigt att det kanske skulle vara bra att köpa en miljövänlig tvättmaskin. Miljövänliga tvättmaskiner brukar dessutom vara mera ekonomiska att tvätta med eftersom de förbrukar mindre el och vatten än en standardmaskin. Då återstår bara att hitta en miljövänlig tvättmaskin, vad skall man riktigt leta efter?

Hur hitta en miljövänlig tvättmaskin?

Det finns lite olika sätt att kolla om maskinen är miljövänlig på, här skall du få lite basfakta så att du sedan kan fatta rätt beslut.

  • Energiklass (Miljöklass): Tvättmaskiner klassas på en skala från A till G där A är mest miljövänlig. Du skall definitivt söka efter en tvättmaskin i energiklass A. Numera delas också klass A in i A+, A++ och A+++, av vilka A+++ är den mest miljövänliga.
  • Köp lagom stort. Fråga dig själv, behöver jag verkligen en så här stor tvättmaskin? Ifall du konstaterar att svaret är nej, så kommer du att tacka dig själv när du dessutom märker att mindre tvättmaskiner också är billigare.
  • Köp lagom stort. En alltför liten maskin kommer du att behöva tvätta ofta i. Analysera dina tvättvanor, tvättar du många tvättar som är noggrant sorterade, med få plagg i varje så lönar det sig med en liten maskin. Men är du mindre noga med sorteringen så kan en större maskin vara lönsam, eftersom du då kan tvätta mycket mera sällan.
  • Centrifugering: Välj en maskin som centrifugerar tvätten med minst 1200 varv per minut (rpm) så är tvätten ganska torr när du tar ut den och du behöver ingen torktumlare. Två maskiner (torktumlare + tvättmaskin) är mindre miljövänliga och dyrare än en bra maskin.

Exempel på miljövänliga tvättmaskiner

Här följer ett antal exempel på miljövänliga tvättmaskiner. Klicka på maskinen för att komma till en sida där du kan se mera info om maskinen samt köpa den.

Cylinda FT46i - miljövänlig tvättmaskin

Cylinda FT46i - Energiklass A, Svanenmärkt, 1600 varv/minut centrifugering, pris ca 10400 kr

LG  F1480QDS

LG F1480QDS - Energiklass A+++. 1400 varv/minut, 7kg tvätt, Pris ca 7000 kr. Ett lite billigare alternativ.

BOSCH WAS327B4SN

BOSCH WAS327B4SN - Energiklass A+++, 1600 varv/minut, 8 kg tvättmängd, pris ca 10400 kr. En svart vitvara.

Bra att veta när du skall köpa tvättmaskin

Här finns ett ständigt växande antal artiklar om tvättmaskiner och om vad du behöver veta innan du skall köpa din första eller uppdatera din nuvarande.