Tvättmaskinens historia

Hur länge har tvättmaskiner funnits och vem uppfann dem? Har ni hört tvättmaskinens historia? Den börjar för 5000 år sedan…

Definition av “tvättmaskin”

En tvättmaskin är helt enkelt en apparat som hjälper människan att tvätta kläder. Endera med människans hjälp eller utan. Utgående från det skall vi gå igenom tvättmaskinens historia.

För nästan 5000 år sedan (2800 före Kristus) så kom människan på tvål-liknande substanser som använts till att tvätta kläder. Till hjälp användes oftast stenar och andra hårda föremål som gnuggades mot kläderna. Utifrån det utvecklades tvättbrädan som sedan användes fram till 1900-talet.

Den första moderna tvättmaskinen med en tunna som snurrar tvätten uppfanns av James King 1851. Några år senare, år 1858 uppfann Hamilton Smith den första roterande tvättmaskinen. 1874 uppfann William Blackstone en mera lätthanterlig variant, och den första elektriska tvättmaskinen introducerades 1908. (Källa: Wikipedia)

Tvättmaskiner för vanligt folk

När i tvättmaskinens historia började vanligt folk använda tvättmaskin då? På 1940-talet kom det tvättvaggor och tvättmaskiner drivna med handkraft som underlättade tvättningen en aning för det vanliga folket. Innan det (och i viss mån efter också) så samlade man på sig en massa tvätt tills så gott som alla kläder var använda, och sen hade man en stortvätt i “brygghuset”. Det gick ut på att man eldade i brygghusgrytan och öste över det varma vattnet i en träbalja och sedan skrubbade tvätten med ett tvättbräde. Det arbetet var tungt och tidskrävande ända tills man hade hängt ut tvätten på tork.

HooverEfter det, på 50-talet, så kom veckotvättmaskinen i några olika fabrikat. Hoover och Elektroskandia hade rektangulära maskiner och Husqvarna hade en rund som Leif Brunnegård sålde på 50-talet. Det underlättade arbetet i hemmet en hel del. läs mer om detta hos SVT här.

I de äldre tvättmaskinerna var ofta trumman på stående, numera så har ju så gott som alla tvättmaskiner en trumma på liggande.

 

Bra att veta när du skall köpa tvättmaskin

Här finns ett ständigt växande antal artiklar om tvättmaskiner och om vad du behöver veta innan du skall köpa din första eller uppdatera din nuvarande.