Energiklass och miljömärkning förklarat

Har du funderat på energimärkningen på tvättmaskiner eller andra vitvaror? Vad betyder egentligen de olika symbolerna och vilka är egentligen miljövänligast? Man hör ofta att det pratas om energiklass eller energimärkning, samt också miljöklass eller miljömärkning. De är betyder alla samma sak, och är en skala som förr gick från A till G, men som nu har utökats med symboler.

Energiklasserna

energiklasser och miljömärkning

Energiklasser

Energiklasserna anger hur miljövänlig en vitvara är (nu också TV-apparater). G är sämst och A är bäst på skalan. Dessutom så finns också färger som hjälp. Märkningen är obligatorisk på alla vitvaror och är gemensam för hela EU. Så gott som alla vitvaror är i dag av miljöklass A, så därför har man dessutom tillsatt en symbolskala med plustecken. A+, A++ och A+++ av vilka A+++ är den mest miljövänliga. På märkningen finns också information om maskinernas buller och volym, centrifugeringseffekt för tvättmaskiner samt annat väsentligt kan också förekomma.

Obligatorisk märkning

Miljömärkningen är obligatorisk för alla vitvaror som säljs i Europa. I Sverige är det Energimyndigheten som övervakar att märkningen fungerar, men alla butiker har också ett ansvar att kolla upp om de vitvaror eller den elektronik de lagerför och säljer har en miljöklass.

Läs här om hur du köper en miljövänlig tvättmaskin.

Källa: Energimyndigheten

 

 

 

Bra att veta när du skall köpa tvättmaskin

Här finns ett ständigt växande antal artiklar om tvättmaskiner och om vad du behöver veta innan du skall köpa din första eller uppdatera din nuvarande.